Om Boot

När tre av Sveriges ledande folkmusiker slår sig samman kring traditionella rytmer och instrument men kombinerar detta med ett modernt sound och mycket attityd kan man vara säker på att resultatet blir något alldeles extra.

När Boot låter polskans tretakt masseras av tungt slagverk och fiolen utmanas av elektroniken är det en perfekt illustration till begreppet traditionsmusik. Akustisk musik men med en tyngd som ibland närmar sig rockens. Folkmusik, musik som utvecklas i samklang med tiden och utövarna. Folkmusik för det tjugoförsta århundradet.

Boot består av Hållbus Totte Mattsson (låtluta, barockluta), Ola Bäckström (fiol, bosoki) och Samuel Andersson (slagverk, slagbordun, oktavfiol), tre rutinerade folkmusiker som har traditionen i ryggen men utvecklingsmöjligheterna och nyfikenheten i händer och hjärna. Boot började som spelkamrater till dansarna Virvla och grammisnominerades för en gemensam platta 2000. Nu är det dags för en ordentlig comeback.

Hållbus Totte Mattsson har ett förflutet i grupper som Groupa och Hedningarna. Tillsammans med Garmarnas Stefan Brisland-Ferner spelar han i experimentella vevlireduon Hurdy-Gurdy som bl a samarbetar med den världsberömsda amerikanska stråkkvartetten Kronos Quartet. Ola Bäckström är fiolspelman i grunden, en värsting på orelåtar med flera ståtliga soloplattor bakom sig. Han har också spelat med Den Fule och Swåp. Samuel Andersson är en av den unga generationens mest spännande folkmusiker och spelar i band som Hedningarna, Majlo och sitt eget soloprojekt Looptok där han med teknikens hjälp skapar ett helt band på egen hand.

Med ett instrumentarium delvis hämtat ur barocken skulle man kunna tro att det låter elegant och sirligt. Men här är det mer smuts under naglarna. Boot har ett brett klangspektrum från det skira och vackra till mörkt dunkande, knotiga och vresiga polskor. Drivande slagverk kombineras med en jagande fiol och en elektrisk låtluta och tänjer gränserna maximalt. Boot är ett band som menar att varje ton är livsviktig, Boot spelar aldrig på rutin. Boot skapar musik som definitivt blir trions egen.

Boot music helt enkelt.