Ola

Ola Bäckström har varit verksam på folkmusikscenen sedan slutet av 70-talet. Han har rötter i det tradionella låtspelet och är upplärd i fiol under folkmusikvågen som var i Sverige under samma tid. Ola var även del av 80-talets rörelse som strävade efter att utveckla den svenska folkmusiken i  ensambleform. Han har sedan dess medverkat i många produktioner och genrer; traditionellt låtspel med Päkkos Gustaf och Per Gudmundsson m.fl., folkrockproduktioner med ”den Fule”, svensk/brittiska ”Swåp”, ”Triptykmusik” och inte minst ”Boot”s folkgroove. Med dessa konstellationer har han turnerat runt om i Europa, USA och Japan. Ola har ett omisskännligt fiolspel där både lyrik och kraftfullhet kombineras.

Det han även är verksam med är som producent på Folkmusikens Hus samt som utbildningsledare och lärare vid Folkmusikutbildningen på Musikkonservatoriet i Falun.

Diskografi:
1983    Per Gudmundson, säckpipa
1984    Allspelslåtar 2, Boda, Bingsjö, Rättvik och Leksand
1984    Allspelslåtar 1, Boda, Bingsjö, Rättvik och Leksand
1989    Simon Simonsons kvartett, Längs gamla stigar och färdevägar
1990    Ola Bäckström m fl, Välkommen till världen
1994    Ola Bäckström: Ola Bäckström med …
1995    Den Fule, Skalv
1996    Gunnel Mauritzson Band, Silhuette
1997    Swåp, SWÅP
1997    Hedningarna, Hippjokk
1998    Triptyk, Triptyk
1999    BOOT, Virvla (Grammisnominerad 2000)
1999    Swåp, Sic
1999    Agneta Stolpe med Ola Bäckström, Per Gudmundson& Lars-Urban Helje, Anaros
2000    Triptyk, Midwinter Night´s Mass
2001    Ola Bäckström & Per Gudmundson , Ola & Per
2001    Päkkos Gustaf med Jonas Holmén och Ola Bäckström, Päkkoslåtar
2002    Swåp, Mosquito Hunter
2005    Ola Bäckström, Boggdansen
2005    Swåp, Du Da
2009    BOOT, Soot