Totte

bildhemHållbus Totte Mattssons musikaliska yrkesbana började i mitten av 70-talet då han studerade Musikvetenskap vid Uppsala Universitet. Det fortsatte med en Musikpedagogisk examen från Musikerlinjen vid Musikhögskolan i Göteborg ett par år senare. Vid sidan av många andra kurser inom musiklära har Totte haft ett flertal anställningar som bl.a. lärare i bruksgitarr och historiska knäppinstrument på Musikhögskolan i Göteborg, som gästlärare i folkmusikimprovisation på Uppsala Universitet samt som Konstnärlig Lektor i ämnet ljudproduktion vid Högskolan Dalarna som även är en nuvarande anställning. Parallellt med detta har han spelat och komponerat med många olika musikakter som t.ex. Hedningarna, Groupa, Boot m. fl. Totte har även komponerat och producerat musik till konstnärliga videoinstallationer, teaterpjäser, informativa videoklipp och mycket mera.

Diskografi:
1985    Groupa, Vildhonung
1987    Groupa, Utan Sans (Grammisnominerad 1988)
1989    Hedningarna, Hedningarna
1990    Groupa, Månskratt (Grammisvinnare 1991)
1992    Hedningarna, Kaksi! (Grammisvinnare 1993)
1994    Hedningarna, Trä (Grammisnominerad 1995)
1997    Hedningarna, Hippjokk
1998    The Forge Players, Flow my tears
1998    Hedningarna, Remix project
1999    Hedningarna, Karelia Visa
1999    BOOT, Virvla (Grammisnominerad 2000)
2003    Hedningarna, Hedningarna 1989-2003 (samlings-CD)
2004    Hurdy-Gurdy, Prototyp
2009    BOOT, Soot

Utmärkelser och stipendier:
1990    Lansering-90 Rikskonserter
1991    Konstnärsnämndens konstnärsbidrag
1995    Konstnärsnämndens konstnärsbidrag
1997    Konstnärsnämndens arbetsstipendium
1998    SKAP-stipendiat
1999    Konstnärsnämndens arbetsstipendium
2000    Målinriktat stipendium Konstnärsnämnden
2000    Landstinget Dalarnas arbetsstipendium för utveckling av internetproduktioner
2001    STIM- stipendiat (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå)
2003    Landstinget Dalarnas kulturstipendium
2005    Konstnärsnämndens arbetsstipendium
2007    Konstnärsnämndens resestipendium för internationellt Kulturutbyte
2010    Konstnärsnämndens arbetsstipendium

Länkar till andra band och projekt med Totte:

Hedningarna
Hurdy Gurdy
Hund & Katt
Snö
Högskolan Dalarna