bildlogga
Detta är BOOTs
officiella webbsida.

Ola Bäckström

Ola Bäckström har varit verksam på folkmusikscenen sedan slutet av 70-talet. Han har rötter i det tradionella låtspelet och är upplärd i fiol under folkmusikvågen som var i Sverige under samma tid.
Ola var även del av 80-talets rörelse som strävade efter att utveckla den svenska folkmusiken i ensambleform.
Han har sedan dess medverkat i många produktioner och genrer; traditionellt låtspel med Päkkos Gustaf och Per Gudmundsson m.fl., folkrockproduktioner med ”den Fule”, svensk/brittiska ”Swåp”, ”Triptykmusik” och inte minst ”Boot”s folkgroove.
Med dessa konstellationer har han turnerat runt om i Europa, USA och Japan. Ola har ett omisskännligt fiolspel där både lyrik och kraftfullhet kombineras.

Det han även är verksam med är som producent på Folkmusikens Hus samt som utbildningsledare och lärare vid Folkmusikutbildningen på Musikkonservatoriet i Falun.

Diskografi:
1983 Per Gudmundson, säckpipa
1984 Allspelslåtar 2, Boda, Bingsjö, Rättvik och Leksand
1984 Allspelslåtar 1, Boda, Bingsjö, Rättvik och Leksand
1989 Simon Simonsons kvartett, Längs gamla stigar och färdevägar
1990 Ola Bäckström m fl, Välkommen till världen 1994 Ola Bäckström: Ola Bäckström med …
1995 Den Fule, Skalv
1996 Gunnel Mauritzson Band, Silhuette
1997 Swåp, SWÅP
1997 Hedningarna, Hippjokk
1998 Triptyk, Triptyk
1999 BOOT, Virvla (Grammisnominerad 2000)
1999 Swåp, Sic
1999 Agneta Stolpe med Ola Bäckström, Per Gudmundson& Lars-Urban Helje, Anaros
2000 Triptyk, Midwinter Night´s Mass
2001 Ola Bäckström & Per Gudmundson , Ola & Per
2001 Päkkos Gustaf med Jonas Holmén och Ola Bäckström, Päkkoslåtar
2002 Swåp, Mosquito Hunter
2005 Ola Bäckström, Boggdansen
2005 Swåp, Du Da
2009 BOOT, Soot

bildhem

© Samuel Andersson