musician1

De bästa tungmetallgitarristerna … någonsin!

Att skapa en lista över de främsta tungmetallgitarristarna är en svår uppgift och även om denna lista kan irritera vissa, råder det ingen tvekan om effekterna av var och en. Beroende på vilken tungmetallgenre du ägnar dig åt har dessa gitarristar bidragit på en mängd olika sätt, oavsett om det är klassisk, död, glam, blues eller vilken typ av metall som helst.

Jag kryper lite med att sätta en lista över de bästa heavy metal-gitarristarna när poolen att välja mellan är så stor. Problemet beror på det enorma antalet inblandade stilar och undergenrer. Dina val beror på din stil och vem du lyssnar på, oavsett om det är glam, undergång, progressiv, klassisk eller någon annan typ av heavy metal-band. Så för en kortlista över de bästa heavy metal-gitarristarna, här går …

Tony Iommi – Black Sabbath

Iommi presenterades vid konserten som ”mannen som uppfann heavy metal-riffet” och är en legend och en originalmedlem i Black Sabbath. Han spelar tangentbord och flöjt samt gitarr och är associerad med andra grupper inklusive Jethro Tull, Heaven & Hell, Mythology och Necromandus.

Jimmy Page – Led Zeppelin

Han började sin karriär som studiogitarrist innan han grundade Led Zeppelin 1968. Han har beskrivits som “en av alla de mest inflytelserika, viktiga och mångsidiga gitarrister och låtskrivare i rockhistoria.” Hans inspiration att börja spela gitarr var låten “Baby Let’s Play House” av Elvis Presley.

Kirk Hammett – Metallica

Kirk Hammett utsågs också till en av Rolling Stone-tidningens bästa tungmetallgitarrister och är både musiker och låtskrivare. Hammett är känd för att alltid ha sin hand limmad till valet på grund av den ständiga dämpningen av handflatorna och snabb plockning när han är på turné.

Eddie Van Halen – Van Halen

Eddie Van Halen är känd för innovativ avlyssning, snabb gitarrspel och högfrekvent feedback. Tillsammans med gitarr, tangentbord, textförfattare och producent. Han påstod en gång att han hade lärt sig alla Eric Clapton-gitarrsolon “note for note” när han var 14 år gammal. Tillsammans med Eric Clapton säger Van Halen att hans främsta inflytande var Jimmy Page “som var mer som jag, på ett hänsynslöst sätt att lämna.”

Randy Rhoads – Ozzy Osbourne

Efter att Rhoads kom ut från gruppen Quiet Riot vid 16 års ålder parade han ihop med Ozzy 1979 för att bilda OzzyJ Osbourne. Efter en framgångsrik karriär med Ozzy nämnde han för gruppen på 1980-talet att han ville lämna gruppen i några år så att han kunde studera klassisk gitarr vid UCLA. Efter Rhoads död 1982 sa Ozzy att han levde, han trodde inte att Rhoads skulle stanna kvar i bandet.

Angus Young – AC / DC

Young är känd för sina vilda och energiska framträdanden och är definitivt en av de bästa heavy metal-gitarristarna genom tiderna. Han var 18 när han och hans bror bildade AC / DC. Young prövade på flera scendräkter, inklusive en gorilladräkt, Zorro och Spider-man innan han slog sig ner på sin skolpojke. Young har påverkat sådana grupper som Guns N ‘Roses, Slayer, Metallica och Def Leppard.

Även om det långt ifrån är en komplett lista över de bästa tungmetallgitarristarna, råder det ingen tvekan om att dessa artister har haft en enorm inverkan på tungmetallindustrin.